Questions Never Asked Before

Het gebeurde in januari 2000. Ik kreeg twee mailtjes met persoonlijke antwoorden op vragen die ik nooit gesteld heb. Annelies en Anna waren de meiden die me een lijst stuurden. En ze vroegen natuurlijk of ik hetzelfde ook zou doen. Het kostte wat tijd, maar hieronder de tekst van dat mailtje. Persoonlijk, en beschouw die informatie dan ook maar zo. Let op: het kost even tijd om te lezen. Wil je reageren? Mail me maar: Joeri Oudshoorn.

Dit is een momentopname, maar dat mag duidelijk zijn.

Normaal doe ik aan deze dingen niet mee, en je moet me dus met zulk soort initiatieven ook niet gaan bestoken. Maar dit is echt een waanzinnig leuk initiatief! Ik doe mee, en ik hoop dat jullie allemaal ook meedoen, want dan krijg ik ook een heleboel van deze mailtjes... Ik kreeg dit mailtje afzonderlijk van Annelies en Anna. Nu ben ik ook aan de beurt. Natuurlijk heb je wat beters te doen, maar als je het ooit zou doen, doe het dan nu. Verras de mensen die denken dat je het nooit zou doen! Als je het nu doet hoef je het nooit meer te doen! Als je meer van deze brieven krijgt mag je ze weggooien of doorlezen en dan weggooien, want geef toe het is toch interessant wat mensen hier opschrijven!

Ok┌ dit is wat je moet doen. Kopieer deze e-mail en verander alle antwoorden zodat ze overeenstemmen met jou. Zend hem dan naar iedereen die je kent INCLUSIEF!! de persoon van wie je dit ontvangen hebt. Zo zou je een heleboel 'leer me kennen' e-mails ontvangen. Zo ontdek je dingen van je vrienden die je misschien nog niet wist.

001. NAAM: Joeri Oudshoorn

002. BIJNAAM: Joer voor iedereen, behalve voor mijn moeder, zusje Amber en haar man Justin. Die noemen me Joesj. En op scouting ben ik Lange Doener, de baas van Hotsjietonia. En dat is dus het huis waarin de bevers spelen (kinderen van 5 tot 7 jaar).

003. WOONPLAATS: Den Haag

004. SCHOOL: Universiteit Leiden, Faculteit Sociale Wetenschappen, psychologie, functieleer, multimedia en onderwijspsychologie. Daarvoor Chr. Gymn. Sorghvliet, nog steeds een beetje mijn school.

005. FAVORIETE SALADE DRESSING: Gewoon wat olijfolie op een griekse salade.

006. BACON BITS OF CROUTONS: Bacon bits geven er meer smaak aan. Maar het mogen ook cashewnoten zijn (hmm, even opgezocht op een zakje hoe je dat schrijft).

007. WELKE DEODORANT GEBRUIK JE: Bij voorkeur geen. Elke ochtend douchen en haar wassen, dat is ook fris. En natuurlijk proberen te 'onthaasten' ;-)

008. FAVORIETE SHAMPOO OF CONDITIONEER: Het liefst Zwitsal Babyshampoo, maar die is redelijk prijzig. Ik heb nu Palmolive basics met alo╬ vera.

009. LIEVELINGS KLEUR: Voor kleren blauw, voor in huis wit en naturel (hout, stof), voor port rood. Hangt eigenlijk ervan af wat voor ding het is.

010. BEN JE EEN BUITEN PERSOON OF EEN BINNEN PERSOON: Bij een beetje lekker weer zit ik buiten, tenminste, als het kan. Want computer, boeken, telefoon, dat is allemaal noodgedwongen binnen. Maar ik loop veel, en zo kan ik ook lekker om me heen kijken. Zie je nog eens wat van huizen, bomen, voorbijgangers en zo voort. En het onthaast ook, lekker even gedachten voor mezelf.

011. EEN KUSSEN OF TWEE KUSSENS: Hmm, geen kussen vind ik het lekkerst slapen.

012. HUISDIEREN: Geen, of je moet de drie visjes meetellen die met magneetjes worden voortbewogen als ik een nieuwe batterij in het aquarium doe. Ze hebben geen eens een naam.

013. BESTE FILM: Ik denk 'Il ladro di bambini', de kinderdief. Gaat over een man die twee kinderen moet afleveren bij een tehuis. Tijdens de reis ontstaat er een prachtige sfeer tussen de man en de twee kinderen. 'Schindlers list' op twee en 'E.T.' op drie. De laatste heb ik als kind dertien keer gezien, maar zou ik nooit meer willen zien. Ik ben bang dat de herinneringen eraan dan verloren gaan. Misschien vergeet ik nu een paar films, ik heb er eigenlijk nooit over nagedacht. Maar bij deze films heb ik tranen in mijn ogen gehad, en ik moet er nu weer om huilen.

014. LIEVELINGS MUZIEK: Ja sorry hoor, maar dat weet ik niet. Sommige nummers spreken me enorm aan, anderen van dezelfde artist vind ik niets. 'Nikita' van Elton John heeft voor mij een grote waarde, dat doet me aan mijn vader denken. 'Vijftien miljoen mensen' vind ik ook heerlijk. Eigenlijk vind ik veel nederlandstalige muziek wel aardig, als er een boodschap in zit.

015. HOBBY'S: Stijldansen, scouting, toneel, organiseren, denken (ja, echt! liefst over de maatschappij, het onderwijs, over de verschillen tussen logica en associatief denken, over mijn lopende auto, het vergelijken van totaal verschillende dingen om zo nieuwe invalshoeken te ontdekken), schrijven, sinds kort weer lezen, slapen, en ik wil al een paar jaar panfluit gaan spelen, maar het komt er steeds niet van! En het lijkt me leuk om weer te gaan tennissen, schaken, zwemmen, piano spelen. Oude hobby's die ik niet meer wil doen: boksen en volleybal.

016. DROOM WAGEN: Een Citro╬n DS, zo mooooi! Dat DS dat je als de-esse uitspreekt, frans voor godin. En die koplampen die meebewegen met het stuur.

017. MET WELKE WAGEN RIJD JE: Ik heb geen auto, ook geen fiets trouwens, maar ik leen vaak de peugeot van mijn moeder. Verder voor allerlei redenen diverse busjes en kleine vrachtwagentjes. Ik heb een B-rijbewijs. Zou C,D en E ook wel willen halen.

018. WELK WOORD OF WELKE ZIN GEBRUIK JE VAAK: Dat weet ik niet, als ik het zou weten zou ik het waarschijnlijk proberen af te leren. Mail me maar als je er een weet.

019. TANDPASTA: Parodontax met fluor. Heerlijk!

020. LIEVELINGS ETEN: Liefst gevarieerd. Een goede biefstuk met gekookte aardappels, gebakken champignons en spinazie is bij mijn moeder een traktatie. In november in China ook echt Chinees gegeten, en daar ben ik erg van onder de indruk. Super! Maar ja, het Chinees dat je hier kunt krijgen is verwesterd.

021. HET MEEST ROMANTISCHE WAT JE OOIT IS OVERKOMEN: Pff, ik ben niet zo'n romantisch persoon, denk ik. Heerlijk hoor, die sfeer met kaarsen en zo. Maar dat is niet het romantische wat hier wordt bedoeld. Iets dat er veel mee te maken heeft is de eerste keer bij Marloes op haar kamer, met thee. Marloes is mijn eerste en enige vriendinnetje (maar een paar maanden). Maar als ik daaraan denk, komt het woord romantisch niet het eerste bij me op. Gewoon een fantastisch gevoel, romantisch is denk ik meer iets dat ook door de omgeving moet worden gevormd. Misschien een avond na stijldansen met Wemke, we liepen op straat en kwamen langs een prachtig huis waar net een groot feest aan de gang was. Wij waren perfect gekleed, en we hebben overwogen om gewoon met een stalen smoel naar binnen te lopen. Als we aangesproken zouden worden, zouden we zeggen dat we een dansdemonstratie kwamen verzorgen. We hebben het niet gedaan, en daar heb ik nog spijt van. Carpe diem, weer niet gedaan.

022. STA JE GOED BIJ JE OUDERS: Mama en ik vullen elkaar op een heleboel vlakken aan. We zijn goede maatjes. Tussen mij en mijn vader is pas een echte relatie ontstaan nadat ik in Zuid-Afrika in een discussie over apartheid (die daar toen nog wet was) hem kon tegenspreken en niet bereid was om mijn mening aan te passen. Ik ben op een gegeven moment gillend weggelopen, heb hem iets van 'ik haat je' toegeschreeuwd als ik het me goed herinner, en ben niet meer naar beneden gekomen. De volgende dag was alles anders, mijn vader en ik waren vanaf dat moment gelijkwaardig en we zijn hele goede vrienden geworden. Hij stief in 1989 aan kanker, maar op dat moment kon ik afscheid van hem nemen als een vriend. Ik heb veel aan hem gehad, maar ik heb hem niet meer nodig. (tranen in mijn ogen).

023. FAVORIETE STAD: Den Haag, mijn eigen stad.

024. LIEVELINGS IJS: Kaneelijs. Heel simpel zelf te maken, mijn moeder heeft het recept van de moeder van mijn beste vriend op de middelbare school: Alexander.

025. LIEVELINGS DRANK: Heb ik niet echt. Ik bestel makkelijk een biertje, maar niet uit overtuiging. Een rode port vind ik lekker, maar ook bitter lemon, cappuccino, thee.

026. HOE LAAT GA JE SLAPEN: Veel te onregelmatig. Het is een kwestie van discipline maar ik werk gewoon het lekkerste 's avonds laat. De radio zacht aan, geen telefoon of mensen die je lastig kunnen vallen. En het is het geschikte moment om nog even af te maken wat je moet doen. Maar ik lig toch zelden voor twaalven in mijn bed, dat is wel duidelijk.

027. WELKE SCHOENEN DRAAG JE HET LIEFST: Zwarte nette schoenen met lederen zolen. Dat laatste eigenlijk uit gemak, want dan hoef ik er niet aan te denken als ik ga stijldansen. Maar het wordt steeds moeilijker om schoenen met lederen zolen te krijgen. Ja, voor tig honderd gulden zijn ze er wel, maar daarvoor loop ik te veel, ze moeten niet steeds voorzichtig behandeld moeten worden. Die schoenen zijn geschikt voor directeuren die de hele dag zitten en af en toe op hoogpolig tapijt naar het raam lopen om te denken. Dan gaan ze lang mee, want zulke schoenen mogen natuurlijk ook geen krasje oplopen.

028. FAVORIETE PARFUM: Weer geen sterk punt. Ik heb Amando classico, dus doe doe maar.

029. LIEVELINGS LIED OP DIT MOMENT: Niet wat er op dit moment op de radio is, misschien het volgende liedje.

030. MEEST BEZOCHTE WEBSITE: De Openbaar Vervoer Reisinformatie pagina. Maar die hebben ze nu afgesloten en je moet ervoor naar een 0900-nummer bellen. En met kabelmodem kan dat helemaal niet. Ik heb ze een boze mail geschreven, kreeg eerst een standaardmailtje terug, maar later toch nog een persoonlijk mailtje naar aanleiding van de suggesties die ik ze deed. Ik vind het een prachtige service, heel geschikt voor internet. Maar belachelijk dat ze daarvoor laten betalen. Ze zouden blij moeten zijn als mensen kijken hoe ze ergens met het Openbaar Vervoer kunnen komen. Zo krijg je mensen natuurlijk helemaal niet uit de auto. En je moet er nog een programma voor downloaden ook! Laat de OV-bedrijven maar voor die kosten opdraaien, ze moeten toch die informatie in een database hebben (ook voor het telefoonnummer 0900 9292), en die webinterface is een eenmalige investering. Zie het maar als service. Je krijgt verdomme wel een gratis tijdschrift als je in Den Haag met het OV reist, maar een gratis advies welke bus je het beste kan hebben gaat er niet af. Hmm, ik kan hier dus echt boos om worden. Natuurlijk bezoek ik nu regelmatig de website van het tijdschrift dat we aan het opzetten zijn: www.anderwijz.nl. Maar dat is vooral om dingen toe te voegen.

031. LIEVELINGS VAK OP SCHOOL: Daar kan ik echt niets mee. Ik heb bijna al mijn vakken 'uit liefde' gehouden.

032. WELK VAK DOE/DEED JE NIET GRAAG OP SCHOOL: Aardrijkskunde en economie (gewoon dingen nazeggen, niet nadenken, hooguit wat lullige sommetjes).

033. FAVORIETE SPORT OM NAAR TE KIJKEN: Kunstschaatsen. Prachtig wat die mensen kunnen, en er zit ook nog eens fantasie in.

034. HET MEEST BESCHAMENDE MOMENT VAN JE LEVEN: Een paar jongens vielen in de buurt van Utrecht CS een andere jongen lastig vielen. Het was afgelopen december, laat in de nacht, zo'n honderd meter van de plek waar ik twee en een half jaar eerder al een vervelende ontmoeting had. Ik stond met een rugzak op en al mijn vakantiegeld in mijn portomonnaie tegenover een man die met een stom aardappelschilmesje zat te zwaaien. Hij wilde eerst een sigaret van me, toen een pakje peuken, en toen vijf gulden om zo'n pakje te kopen. Ik weigerde en toen trok hij dat mesje. Hij heeft me geraakt en ik heb nog steeds een litteken van een centimeter aan de binnenkant van mijn pols. Toen die verlaten zondagmorgen een man in mijn blikveld kwam, heb ik gegild: 'Meneer, hij heeft een mes in zijn hand!' en ben hard weggerend naar het station. Terwijl mijn treinticket voor frankrijk door een medewerkster werd klaargemaakt, kreeg ik jodium en pleister van een tweede. Ik heb nooit aangifte gedaan. Ik heb mijn trein net gehaald, en ben met Machteld, een danseres die op ons toneelkamp bewegingstheater zou geven, naar Frankrijk gereden. Een vreemde ontmoeting, zo vol adrenaline. Ik dwaal af, het meest beschamende waarover ik aan het vertellen was is dat ik doorgelopen ben zonder om te kijken. De hele kerstvakantie heb ik ermee in mijn maag gezeten, de wereld is voor mij op dat moment veranderd. Ik betwijfel of ik dat gevoel van daarvoor nog terugkrijg.

035. GEKSTE PERSOON DIE JE KENT: Hallo, ik zit bij scouting. Dat is een verzameling van zo'n 125.000 gekken in Nederland alleen! Wel gezellig hoor... Als ik echt zou moeten kiezen, denk ik dat ik toch de winnaar ben. Maar ja, ik ken ook al mijn gedachten ;-)

036. LEUKSTE VAKANTIE(S): Jongens, moeilijke vragen, die 'leuksten'. Ik denk de vakantie in Griekenland met Alexander, Siddiq en Michel, direct na ons eindexamen. Prachtige natuur, super mensen en waardevolle gesprekken. Ook prachtig was de wereldreis van een jaar die het bestuurslidmaatschap van de Landelijke Studenten Vakbond is. Echt een jaar weg geweest in eigen land. En wat een boel prachtige en verschrikkelijke dingen hebben die reis ingekleurd. Ik weet nu hoe het er op het 'topniveau' aan toegaat!

037. WAT VOOR WERK DOE JE: Ik ben echt een bofkont! We zijn een tijdschrift aan het opzetten voor studenten die hun eigen opleiding willen helpen het onderwijs te verbeteren. Eigen idee, eigen initiatief, stichting opgericht en iedereen is enthousiast. We moeten het natuurlijk nog waarmaken, maar ik heb er alle vertrouwen in. Ik krijg hiervoor een beurs van het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschappen. Betaald worden voor je hobby, dat is toch wat iedereen wil? Ok, het is geen vetpot, maar daar heb ik ook nog geen behoefte aan.

038. GEBOORTE DATUM: 25 november 1972

039. KINDEREN: Fantastisch. De eerste stapjes, de fantasie, het ontdekken van de wereld, het leren omgaan met jezelf en anderen, een doel in je leven zoeken, uitdagingen aangaan en ontdekken dat je het allemaal ook van andere kanten kunt bekijken. Heerlijk om met kinderen om te gaan, en later wil ik ook graag kinderen.

040. PIERCING: Nou nee, ik krijg al kriebels bij het idee.

041. SERIEUS OF GRAPPIG: ik word te vaak serieus genomen en te weinig grappen worden begrepen. Het is echt een hele leuke mix, maar ik kan niet makkelijk grappen over dingen die echt mis zijn. Vooral omdat ik me altijd afvraag of anderen er wel voldoende van overtuigd zijn dat iets mis is. Als iedereen zou begrijpen hoe mis het was, dan zou het toch wel veranderd worden?!

042. BOXERS OF ONDERBROEK: Onderbroek

043. VOLLE OF HALFVOLLE MELK: Doe maar halfvol.

044. ALLEENSTAAND OF RELATIE: Alleenstaand. Niet uit overtuiging, maar het is wel makkelijk en ik heb het erg druk. Het moet enorm goed voelen voordat ik me eraan zal wagen. Ik heb geen haast.

045. WEET JE WAT JE WILT WORDEN: Als klein kind wilde ik al vijf dagen vijf verschillende dingen doen. Een dag wetenschapper, een dag ober (mijn zusje kok) en een dag kok (mijn zusje ober), een dag piloot en een dag nog iets anders. Dat basisprincipe wil ik nog steeds. Mijn zusje gaat naar Jemen verhuizen, dus die ober/kok zit er niet in. Maar leren vliegen wil ik nog steeds (als er geld is) en de wetenschap trekt me enorm. Alleen is de wetenschappelijke wereld een politieke geworden die gaat om geld en macht, citaties en voor de liefhebber nog wat onderwijs. Die omgeving trekt me niet. Als ik wetenschapper word wil ik dat dus voorlopig in een eigen bedrijf of stichting doen. Geen gezeik, gewoon doen waar je goed in bent. Ik wil ook graag een dag leraar zijn op een middelbare school. Maatschappijleer of filosofie lijkt me leuk, maar vooral psychologie zou op de middelbare school ingevoerd moeten worden. Het is geen wetenschap, maar er zijn veel wetenswaardigheden die ieder mens zou moeten ontdekken. Het lijkt me fantastisch om daaraan een bijdrage te leveren. Maar wel geinteresseerde leerlingen alsjeblieft! Andere dingen die ik zou willen doen: besturen, uitvinden, mensen winnen voor mooie plannen, politiek (maar dan liever niet de spelletjes, gewoon werken aan een betere wereld).

046. RECHTEN OF ANARCHIE: Anarchie, maar dan wel met mensen die waarden en normen hoog hebben. Soms twijfel ik daaraan, en dan heb ik liever regeltjes die de fantasie en het initiatief doden maar wel zekerheden en bescherming bieden.

047. BLOEMEN OF ENGELTJES: Buiten de bloemen, binnen de engeltjes. Mijn moeder is gek op stenen engeltjes. Daarom zou ik daarvoor kiezen, denk ik. Maar echte bloemen op onverwachtte plaatsen in de natuur, dat is toch het mooiste.

048. GRAUW OF GRIJS: Grijs. Mooie rustige kleur. Hoewel, grauwe lucht boven de noordzee en dan met harde wind naar de zee luisteren, geef me dat maar. Grauw kan heel erg leven. Grijs is matter.

049. LEZEN OF SCHRIJVEN: Lezen van een goed boek is een genot. Ik ben op dit moment bezig in 'Elementaire deeltjes' van Michel Houellebecq (vertaald uit het frans, misschien dat ik het ook nog eens in het frans ga lezen). Een prachtig boek. We hebben in het voorjaar op mijn oude school een toneelstuk gespeeld naar 'De kellner en de levenden' van Simon Vestdijk. Een verwarrend boek, maar we hebben er veel over gesproken en dat is waardevol. Ik zou graag weer in een goed leesclubje zitten. Wie zin heeft, mail me en we beginnen ermee! Schrijven is ook prettig, maar ik vind het wel moeilijk om het allemaal los te geven. Ik schrijf wel eens voor mezelf, maar ik bewaar het zelden. Wel een genot om het te doen. Misschien dat ik nog eens een internetboek ga schrijven. Gebaseerd of fragmenten. Een uitdaging, maar ik heb er geen tijd voor nu.

050. KLEUREN OF ZWART-WIT FOTO'S: Zwart-wit. Fotograferen is voor mij in de eerste plaats kunst: een mooie compositie kiezen, belichting, mysterie. Ruud en Wemke gaan misschien een donkere kamer op hun badkamer maken. Het lijkt me fantastisch om weer te gaan fotograferen en ontwikkelen. Vroeger had mijn vader op zijn werk een donkere kamer voor de foto's van de mensen die hij onderzocht. Hij was psycholoog, de foto's gebruikte hij om zich de mensen weer volledig voor de geest te halen bij het schrijven van het rapport. Allemaal zwart-wit, prachtige portretten. Kleurenfoto's zijn meer een herinnering. Is leuk, maar ik kijk liever goed uit mijn doppen. Dat kijken wat je wil fotograferen is niets voor mij. Als fotograaf sta je bijna altijd buiten de actie, terwijl die actie ofwel zo interessant is dat je hem wil meemaken en fotograferen, of zo oninteressant dat je er best en foto van wil maken, maar dan is die foto weer niet zo nodig.

051. ZONSOPGANG OF ONDERGANG: De zon gaat me te langzaam om daaruit te kiezen. Het gaat me om de kleuren!

052. RAP OF ROCK: Rock dan maar.

053. LANG OPBLIJVEN OF LANG SLAPEN: Allebei ben ik er een kei in. Niet handig als je 's ochtend vroeg afspraken hebt, maar zo is het leven.

054. MEEST ROMANTISCHE: Een goed gesprek met een paar kaarsen. Een TL-bak is ook goed, het gaat om het goede gesprek. Maar als ik kan kiezen doe dan toch maar die kaarsen.

055. X OF O IN O X O: Het een kan niet zonder het ander. Doe maar 0, dat is een prachtig getal. Pas laat ontdekt, terwijl er niets voor nodig is. Mysterieus.

056. APPEL OF SINAASAPPEL: Appel. Die is meteen klaar. Een sinaasappel is lekkerder, maar daar kom ik vaak niet aan toe. Plakt zo.

057. GROTE OF KLEINE MANNEN / VROUWEN: Nooit over nagedacht.

058. KIP OF EIEREN: Gek, ik denk het eerst aan eten. Kippen zijn prachtige beesten, maar we zien alleen nog het roze vlees in de schappen.

059. POES OF HOND: Poes. Een hond vraag mij teveel aandacht. Die geef ik dan liever aan mensen die me echt wat doen.

060. HALF LEEG OF HALF VOL: Half vol. Ik ben een optimist, maar ook een idealist. Een half vol glas is dan ook nog lang niet vol. En als ik een half vol glas heb, dan is dat ook echt de helft van de hele inhoud van het glas. Als ik een glas half leeg drink, is dat de helft van wat erin ging, en die glazen zitten toch nooit helemaal vol. Half vol is echt meer! Maar ik wil helemaal niets van vol weten als het in de betekenis vol=vol wordt gebruikt! Doe dan maar helemaal leeg!

061. MOSTERD OF KETCHUP: Jongens, wat een onzin

062. HARDE KAFT OF ZACHTE KAFT BIJ EEN BOEK: Een harde kaft is het lekkerst. Gisteren met mijn zusje in Que Pasa gegeten, een Spaans restaurant met allemaal kleine tapas, hapjes. De rekening kwam in een houten boek dat hol was van binnen. Harde kaft, prachtig!

063. KRANT OF WEEKBLAD: Ik blijf lezen! Ik moet meer selecteren, maar hoe is een onmogelijke vraag.

064. SANDALEN OF DOCKSIDES: Wat zijn docksides? Sandalen zitten heerlijk, het is belachelijk dat een vrijgevochten land als Nederland zo moeilijk doet over die dingen. Tolerantie gevraagd!

065. KNUFFEL OF KUS: Een knuffel, daarbij is een veel groter deel van je lichaam betrokken. Een echte kus is natuurlijk heerlijk, maar die is meer gebaseerd op wat je al voor elkaar voelt. Een knuffel is directer.

066. GELUKKIG OF TRIESTIG: Gelukkig dat ik af en toe triestig kan zijn. Dan weet ik ook hoe gelukkig ik ben!

067. LEVEN OF DOOD: Leven zolang je kunt beleven. Dood wanneer het leven geleefd wordt.

068. COKE OF PEPSI: Coca cola. Nooit begrepen waarom er een tweede cola moest komen, die vervolgens dezelfde prijzen ging berekenen en ook zoveel reclame ging maken dat je voor het etiket betaalt en niet voor de inhoud. Gek dat veel cola waarvoor geen reclame gemaakt wordt ook meteen minder lekker moet zijn.

069. HOE GROOT BEN JE: 1.89m, volgens het paspoort

070. WELKE KLEUR VAN JE OGEN HEB JE: Bruin van binnen, loopt over in groen (net gekeken op een spiegeltje).

071. WAT ZAL JE HET MEEST HERINNEREN VAN 1999: De 'kellner en de levenden', Anderwijz en het voorval bij Utrecht Centraal Station

072. WAAR KEN JE DE PERSOON VAN DIE JE DIT HEEFT GESTUURD: Annelies en Anna, allebei van toneelkampen in frankrijk met de stichting Thaleia. Prachtige meiden!

073. MANNEN MET OF ZONDER HOED: Een echte hoed is prachtig. Soms heb ik hem op, maar het zorgt wel voor veel bekijks. Ik heb liever dat mensen naar me kijken om wie ik ben, niet om wat ik draag.

074. VROUWEN MET OF ZONDER NAGELLAK: Natuurlijk is mooi. Nagellak is onnodig. Het is anders wanneer je op een avond voor de mooi gaat. Dan moet alles bij elkaar passen, en kan nagellak een toevoeging zijn.

075. HOE STA JE TEGENOVER SIGARETTEN: Vroeger enorm fel tegen geweest. Ik weigerde zelfs een pakje aan te geven als het aan mijn kant van de tafel lag. Op mijn achttiende heb ik een hele grote sigaar gekregen, die ik voor een klein deel heb gerookt. Nu rook ik soms sigaren (ik zit in de jaarclub Havana) maar de volgende ochtend smaakt het allemaal niet. Ik ben nog steeds tegen sigaretten, maar nu vooral omdat ik zie dat mensen en kinderen in het bijzonder ermee een image opbouwen. Er zijn zoveel interessantere dingen te beleven...

076. FAVORIETE TV SHOW: Ik kijk niet zoveel TV. Ik denk Big Brother, omdat je dat zelfs in de Trouw kon volgen! Wat een hype! Wel terecht denk ik, want het staat symbool voor de nieuwe maatschappij. Een maatschappij waarin privacy onmogelijk is, waarin de meeste mensen binnen vast kaders leven, waarin we geen andere gemeenschappelijke ervaringen hebben. Prachtige timing, zo vlak voor de eeuwwisseling. Fin de siecle op zijn best, veel meer waard dan een milleniumdome of zo.

077. FAVORIETE CONCERT DAT JE BEZOCHT HEBT: De Kast. Maar alternatieven heb ik niet.

078. IN DE AUTO AIRCONDITIONING OF OPEN RAMEN: Open ramen. Wind binnen en niet in de file.

079. ONTBIJT, BROOD OF CORNFLAKES: Meestal geen ontbijt, maar als ik er de tijd voor neem dan wordt het een feest. Cornflakes zou een goed alternatief zijn als ik geen tijd meer heb. Laat ik dat weer eens doen.

080. FAVORIETE WEEKBLAD: Donald Duck voor als ik moe ben. Werkt veel beter ontspannend dan een TV. En als hij uit is, kies je bewust of je er nog een leest of dat je alweer ontpannen bent. Het enige blad dat ik van voor tot achter lees is de ODE. Tweemaandelijk, maar vol artikelen over wat er allemaal 'in de onderstroom' wordt geschreven. Alternatieve manieren om tegen dingen aan te kijken. Heerlijk. Echt een prachtig blad. Als je een proefnummer wilt, kun je me mailen. Dan regel ik er een voor je.

081. FAVORIETE GELUID: Geen geluid. Wat je dan niet allemaal hoort! Een heerlijke verrassing.

082. TEGEN WELK GELUID KAN JE NIET: 's Ochtends de wekker. Wat een onpersoonlijk ding. Elke ochtend voor het opstaan denk ik dat ik een relatie zou willen. Als je eenmaal wakker bent is dat over.

083. DRANKJE, MET OF ZONDER IJS: Een ijsklontje is lekker. Maar z'n glas vol ijs waar nog een beetje cola tussen gegoten is, laat maar.

084. HET BESTE GEVOEL TER WERELD: Fascinatie, bewondering, verwondering, je kunnen voorstellen hoe iemand anders zich voelt.

085. HET SLECHTSTE GEVOEL TER WERELD: Jaloezie, ego­sme. Gadver!

086. WAT WAS JE EERSTE GEDACHTE TOEN JE VANMORGEN OPSTOND: Ik werd wakker van de wekker, dan weet je het wel.

087. WORD JE SOMS EMOTIONEEL: Ja, maar ik vind het moeilijk om dat te delen. Waarom is me duidelijk, het gaat om een gevoel dat ik heb, dat ik niet kan uitleggen en dat ik ook vaak niet hetzelfde beleef als anderen. Waarom is me niet duidelijk, het is heerlijk om samen te janken.

088. PEN OF POTLOOD: Pen, die blijft het langer doen. Potlood is mooier, maar is niet houdbaar.

089. FAVORIETE SCHRIJVER: Doe ik niet aan. Ik beoordeel een boek, niet een oevre. Als het wel moet: Annie M.G. Schmidt en Toon Hermans.

090. DE NAAM VAN JE TOEKOMSTIGE ZOON: Ik geef je nog liever m'n pin!

091. DE NAAM VAN JE TOEKOMSTIGE DOCHTER: Idem

092. CHOCOLADE OF VANILLE: Vanille.

093. SLAAP JE MET EEN KNUFFEL: Nee, dino staat wel in mijn slaapkamer. Hij en ik liggen perfect samen.

094. ONWEER IS: De natuur laat zien dat ze nog altijd sterker is. Waarheid, respect. Het liefst met enorme stortbuien, geen hand voor ogen zien, op het strand, maar wel bij huizen in de buurt. Ik hoef niet door die sterke kracht vernietigd te worden.

095. GOLVEN, DODELIJK OF PLEZANT: Golven zijn eindeloos!

096. ALS JE IEMAND MAG ONTMOETEN, WIE ZOU JE DAN WILLEN ONTMOETEN: Laat mij maar mensen tegen het lijf lopen. Er zijn zoveel prachtige mensen!

097. WAT DRAAG JE MEESTAL ALS JE SLAAPT: Niets, een onderbroek en/of een T-shirt.

098. EET JE DE STELEN VAN BROCCOLI: Ja.

099. DROOMBEZIGHEID ALS JE OUDER BENT: Je kinderen zien opgroeien.

100. ALS JE JE HAAR ZOU KLEUREN WELKE KLEUR ZOU JE KIEZEN: Ja, als...

101. ALS JE EEN TATOO ZOU NEMEN, WAAR EN WAT ZOU JE ZETTEN: Hij zou op mijn voet komen, ik denk dat ik nog lang zou moeten denken wat ik erop zou zetten. Een symbool kan in de toekomst een andere betekenis krijgen, een tekst misschien, maar dat is waarschijnlijk te nauwkeurig.

102. ALS JE ZOU TERUGKOMEN IN EEN DIER, WELK DIER ZOU JE KIEZEN: Eerst een eendagsvliegje. Eens kijken hoe onze wereld eruit ziet als je helemaal niet in de toekomst kijkt en niet in het verleden. En een dag later zou ik als walvis terugkomen. Intelligente beesten, en een hele nieuwe wereld, daar onder water.

103. LIEVELINGS KAUWGOM: Stimerol, als ik iets moet kiezen. Dat kon je op de markt kopen, gewoon scheppen...

104. WAT HANGT ER AAN JE SLAAPKAMER MUUR: Die staat vol met kasten. In mijn woonkamer een paar posters. Een prachtige rode poster van de Groninger Studentenbond GSb met een groene appel. Heel simpel, maar perfect ontworpen. En de aankondiging van 'De kellner en de levenden'. Verder een repro van Willink. In de gang de bus en tramtijden naar CS en HS, de loesje 'Als de tijd vliegt, vlieg mee', een poster van de Universiteit Vrij van Nut waarbij ik ben aangesloten en een poster van Haagse Harrie.

105. WELK LIED BESCHRIJFT JE: Sorry, maar dat lied moet nog geschreven worden. De eerste 27 jaar zijn klaar, de rest komt nog.

106. WAT IS HET MOOISTE AAN HET LICHAAM VAN EEN MAN/ VROUW: Het is niet altijd het mooiste, maar het gezicht is voor mij heel belangrijk. Dat is toch het gros van de communicatie. En het mooie is, de waardering voor een lichaam verandert als je weet wie erin zit.

107. ALS JE IEMAND ZOU VERMOORDEN HOE ZOU JE HET DOEN: Waarschijnlijk zou ik het in alle openheid doen. Wel grondig, maar openbaar. Als het zo moet, dan wil ik daar best de consequenties van dragen. Tenminste, wanneer ik die consequenties ook aan een ander zou opleggen. Moord als euthanasie of moord als uitweg wanneer een rechtssysteem niet voldoet, dat is toch iets anders als vergelding of profijt.

108. LINKS OF RECHTSHANDIG: Linkshandig.

109. TYP JE MET JE VINGERS OP DE JUISTE PLEK: Ja, maar wel gek dat we nog steeds met zo'n inefficient toetsenbord werken. Die hamertjes met een letter die niet door elkaar mochten komen te zitten en die tot deze constructie hebben geleid, die zien we allang niet meer. Aan de andere kant, hoeveel jaar zouden we nog een toetsenbord gebruiken? Dat is over een jaar of vijf toch ook antiek aan het worden? Dan gebruik je het toetsenbord als je geen stem hebt, of als je tegelijkertijd een (beeld)telefoon-gesprek voert. Of als je luistert naar een anieke plaat waarvoor de computer het geluid niet kan corrigeren...

110. HUIL JE TIJDENS FILMS: Bij goede films wel. Maar niet snel.

111. HEB JE AL GEHUILD IN HET BIJZIJN VAN JE VRIENDEN: Al? Is dat dan een mijlpaal of zo? Ik huil wanneer ik er zin in heb, hoewel ik pas sinds een paar jaar makkelijker huil.

112. IS ER IEMAND DIE JE NIET ZAL TERUGSCHRIJVEN: Rob, mijn halfbroer. Hij heeft het extreem druk, dus ik zou het wel begrijpen. Als hij het wel doet, denk ik dat het niet serieus is.

113. WIL JE ER NOG IETS AAN TOEVOEGEN: Het kost wel even om dit allemaal te beantwoorden, en ik heb het waarschijnlijk te uitgebreid gedaan. Ja, Larissa, ik ben nog steeds niet kort en bondig... Maar het is echt heel leuk om dit van anderen te lezen. En je wordt ook aan het denken over jezelf gezet. Kortom, een prachtig initiatief.