Weblog 2002

Actuele verhalen zijn te vinden in mijn weblog.


dinsdag 31 december 2002
's Morgens vroeg in de auto naar Nederland, waar we laat in de middag aankomen. Bij Tom in de auto draaien we Mahler, Alfred J. Kwak door Herman van Veen, en Tiroler muziek. Een grote diversiteit, en heerlijk. De oudejaarsavond vier ik met mama, Amber Justin en Zia. Terwijl ik voorbereidingen tref voor ons Gentlemen Only nieuwjaarsfeest (vanaf 01.00 uur), spelen we scrabble. Nadat Justin vuurwerk afsteekt gaan we naar binnen en begint het nieuwjaarsfeest. Erg gezellig, er wordt nog wat gezongen onder begeleiding van Arjan, en we zien veel mensen weer die ook in Frankrijk waren. Verrassing was de aanwezigheid van Robbert. Ik ken hem al heel lang, en zijn vader is nog niet zo lang geleden overleden. We spreken elkaar maar kort, maar we begrijpen elkaar goed. Over het algemeen ben ik te druk en te moe om heel veel mensen echt te spreken, jammer.

maandag 30 december 2002
Henk is vandaag jarig. Gisteravond hebben we hem een goudkleurige kever gegeven. Hij heeft zo'n auto in de VS. Vandaag gaat hij met zijn vriendin Annegreet en Jacomine (die moet studeren en een feest in Nederland heeft) terug, zodat hij 's avonds zijn verjaardag thuis nog kan vieren. Bart Reeser gaat ook mee, want die wordt op de trein gezet naar west-Frankrijk, waar Johannes (een vriend en zijn baas) zijn verjaardag viert. Nadat ze vroeg zijn vertrokken, gaan we allemaal nog slapen. De familie vertrekt later ook, en wij besluiten nog voor zonsondergang een wandeling te maken. Geen plattegrond mee, en we nemen toch onbekende paden. Uiteindelijk kiezen we voor een pad dat niet bepaald beter wordt. Een deel van de mensen besluit over de weilanden door te gaan, maar zonder zaklamp, in een drassig gebied, en zonder navigatie (het is ook bewolkt) vind ik dat niet verstandig. Met Amanda en Tom lopen we terug, en wachten bij de auto op de rest. Als we net besluiten om vijf a tien kilometer naar een kroeg te lopen (we kunnen dan onderweg opgepikt worden), komt Gerard aanrennen. Hij is vooruit gelopen nadat ze een begaanbare weg teruggevonden hadden. De auto weer op de weg krijgen blijkt moeilijk door de modder, maar het lukt als iedereen net weer bij elkaar is. 's Avonds weer veel spelletjes en niet al te laat naar bed, omdat we morgenochtend vroeg vertrekken naar Nederland.

zondag 29 december 2002
Tsja, niet altijd wordt er vroeg opgestaan. Ik ben wel vroeg wakker, en dat is voor mijn doen wel vreemd. Maar na een douche heb ik alle tijd om de hele gebruiksaanwijzing van mijn camera door te nemen. Als langzaam het huis wakker wordt, heb ik inmiddels flink wat oefenfoto's gemaakt. Heerlijk, en zo makkelijk als je dat digitaal kan doen! Vanmiddag maken we een wandeling in een nog relatief onbekend gebied. Jammer dat we te laat vertrekken, zodat we in het donker lopen. Dan zie je toch veel minder van de omgeving. Wel heerlijke discussies en fantaseren over plannen voor de toekomst. Henk heeft mooie ideeen... 's Avonds eten we in een pizzaria. Sieb (de man van de familie) zit bij ons aan tafel. Hij past zich makkelijk aan aan het gezelschap, en levert op culinair gebied steun: het wordt een heerlijke franse maaltijd. We blijven de hele nacht op, met monopolie, poker, cluedo en goede gesprekken. Genieten!

zaterdag 28 december 2002
Het is heerlijk om in Frankrijk te zitten. Binnen de kortste keren zit je in een hele relaxte stemming waarbij niets moet, en alles kan. Heerlijk wandelen, we gaan boodschappen doen en gaan ook nog bij Aad en Corien langs. Tegenover hen staat een enorm pand te koop. Het is leuk om daarover te fantaseren. Oorspronkelijk wilden we ook nog de eigenaar van de Jaguar verrassen met een bezoek (hij zit ook vlakbij), maar na de koffie bij Corien besluiten we toch terug te gaan. Mijn nieuwe digitale camera is heerlijk, maar ik kan nog niet met alle opties overweg. Dat moet ik toch snel uitzoeken. 's Avonds komen Ismay en Tom aan. Zij konden gisteren nog niet meekomen. Erg leuk dat ze er zijn, beiden zijn prachtige mensen! Dat is trouwens een bijzondere gave van Makaria: mooie mensen rondom haar verzamelen.

vrijdag 27 december 2002
Om 05.00 uur 's ochtends wordt er verzameld voor vertrek naar Frankrijk, waar we tot oud en nieuw in de Vogezen zitten. We zitten in een huis van Herman en Makaria, waar we bovenin een theater gebouwd hebben. Veel mogelijkheden voor verwarming, maar die blijken niet nodig te zijn. Als we in de middag aankomen is het heerlijk weer, heldere hemel en zon. Net lente. Wie zijn er mee? Makaria, Henk, Annegreet, Gerard, Bart, Jacomine, Hans, Sjoerd en Amanda. Daarnaast komen er later nog meer mensen: Tyscha komt nog met een familie mee die ook hier zal logeren. Ze komen 's avonds, en daarna hebben we nog een heerlijke rijsttafel, verzorgd door Aad. Aad en Corien hebben een huisje op een half uurtje rijden afstand en hadden ons uitgenodigd voor een rijsttafel. Maar omdat we nu met zoveel mensen er zijn, worden de gasten gesplitst. Een vreemd idee, dat Aad er niet is als je zijn rijsttafel eet.

donderdag 26 december 2002
Gisteravond waren Rob, Carin, Jan-Willem, Charlotte en Philippe bij ons voor het kerstdiner. Justin had heerlijke kalkoen gemaakt. Tijdens die avond vertelde Rob dat hij een donkergrijze Jaguar Sovereign HE 5.2 V12 te koop had gezien. Mijn vader had die auto totdat hij 1 juli 1989 stierf. Na het nakijken hiervan op internet en met een oude foto erbij bleek het dezelfde auto te zijn! Voor 6.500 Euro stond de auto van mijn vader te koop! Dit is een heel gek emotioneel moment. Auto-types doen mij niet zoveel, maar mijn vader was gek op deze auto. Na een korte discussie heb ik de eigenaar op kerstavond opgebeld, en voor vanmiddag een afspraak gemaakt in de buurt van Den Bosch. Rob ging mee, en zo zat ik vandaag dus onverwacht in dezelfde auto waarmee mijn vader zo graag reed. Hij is in redelijke staat, er is lichte schade aan een achterdeur en op korte termijn moet er wel werk gemaakt worden van een aantal onderdelen, zodat de auto niet langzaam aftakelt. Grotere problemen zijn het gewicht (een enorme belasting) en de hoeveelheid benzine die hij zuipt. Bovendien is nog onduidelijk of de oliedruk van de motor goed is. Maar dat kan uitgezocht worden. Na de vakantie kan de auto dan in een garage geinspecteerd worden. Een restaurateur heeft al aangeboden mee te gaan.

woensdag 25 december 2002
Vanochtend met mama, Amber, Justin en Zia cadeautjes uitgepakt. Voor een kindje is het beter dat 's ochtends te doen, dan kan ze er de hele dag nog mee spelen. Bovendien hoef je dan niet de hele dag te wachten totdat het tijd is. Of die redenen al opgaan voor de 11 maanden oude Zia, betwijfel ik. Maar het is goed er een traditie van te maken, en die begint natuurlijk het makkelijkst bij de eerste kerst... Eindelijk mag ik met mijn digitale camera spelen... Dit is een van de dingen waar ik al jaren over denk, ook om deze website te kunnen verrijken met foto's.

dinsdag 24 december 2002
's Morgens regelen Gerard en ik de boodschappen voor het Gentlemen Only nieuwjaarsfeest. Nou ja, dat loopt allemaal niet zo gemakkelijk en uiteindelijk hebben we alleen de frisdrank toen geregeld. De rest komt nog wel. Op Sorghvliet (mijn oude middelbare school) had Makaria besloten dat de kerstboom zielig was en gered moest worden. Hij zou in haar busje gaan, en dan keek ze wel waar hij kwam. Misschien bij haar in de tuin... Uiteindelijk is het de tuin van mijn moeder geworden. Hij staat prachtig op het terras, en iedereen kan hem ook van buiten goed zien. 's Avonds zijn de lampjes erin gegaan en hebben we gescrabbled. Maar daarvoor had ik nog een heel interessant gesprek met Jaap. We hebben een nieuw plannetje om het hoger onderwijs te verbeteren. Het is nog te vroeg om hierover meer te zeggen.

maandag 23 december 2002
De laatste lay-outzaken van Anderwijz vullen de ochtend, en 's middags ben ik onderdeel van het koopcircus voor kerst. Jammer eigenlijk, dat iedereen zoveel cadeautjes koopt bij kerst, terwijl het toch veel leuker is om af en toe tussendoor, en echt om niets, een cadeautje te krijgen. Gewoon: 'ik zag dit liggen en dacht aan je.' Dat is toch veel mooier? Toegegeven, ik doe het ook zelden, maar die verplichte cadeautjes bij verjaardagen e.d. zijn mij echt een doorn in het oog. Er wordt zoveel troep gekocht en gegeven... Nou ja, goed bedoeld natuurlijk, maar die verplichting is niet leuk. 's Avonds een prachtige voorstelling van het JMC, Jongeren Musical Collectief. Er konden veel dingen beter, daar niet van, maar gezien de omstandigheden was het echt een mooie voorstelling. Ik ken heel veel mensen die daar zingen, en het is een leuke groep met veel potentie. Ze zitten geloof ik in een moeilijke fase, en na afloop heb ik bijna iedereen van de groep gesproken, om na te gaan hoe het nu zit. Tsja, lastig als je het idee hebt dat je wel weet hoe het verder moet, maar er verder geen flikker mee te maken hebt.

zondag 22 december 2002
Zwemmen. Henk is gisteren aangekomen in Nederland, hij is post-doc in Caltech, Californie. Als meest afwezige lid van het zwemdispuut Gentlemen Only was het dus erg leuk dat hij vandaag wel meekon. Er waren overigens nog heel wat andere gasten deze keer: Annegreet, Amanda en Frederike. Gezellig, maar wel een erg grote groep. Je past bijvoorbeeld niet met z'n allen in de Jacuzzi. Daarna traditiegetrouw gelunched in Premier. Ik moest 's middags nog in Delft de gelay-outte versie van Anderwijz controleren, dus was er pas 's avonds in een pannekoekenhuisje weer bij. Daar serveerde Lenneke, ook een thaleia-ganger. Gezellige verrassing. Daarna nog een film gekeken met Gerard en Bart Reeser.

zaterdag 21 december 2002
Vandaag met de bevers kerststukjes gemaakt, dat deden ze echt veel beter dan ik had verwacht. Daarna die kerststukjes voor symbolische bedragen aan de ouders verkocht. Erg leuk. In de namiddag kwam Justin aan op Schiphol. We hebben heerlijk toastjes en stokbrood met franse kaas, filet, pate, en diverse vissoorten gegeten, een van Justins lievelingsdingen. Zia was heel blij om haar papa weer te zien, bleef maar naar hem toekruipen en begon zelfs te huilen als je even ergens anders naartoe moest. En dat terwijl ze maar mama blijft roepen. Het is duidelijk dat het woordje 'mama' veel positieve reacties oproept, daarom gebruikt ze het graag voor iets positiefs. Maar of ze er ook echt 'moeder' mee bedoelt, dat is moeilijk vol te houden. 's Avonds ook nog scrabble gespeeld. We hebben een Engelse en een Nederlandse versie, beide versies gespeeld. Erg leuk is vooral dat we doen dat je alle talen die in het Latijnse schrift worden geschreven mag gebruiken. Veel Engels en Nederlands natuurlijk, maar ook af en toe een woordje van een andere taal. Het levert een veel leuker scrabblebeeld op, met veel meer woorddichtheid.

vrijdag 20 december 2002
Tsja, administratie voeren is niet mijn sterkste kant en vandaag was dus weer eens een dag om wat orde op zaken te stellen, of liever om wat aan achterstallig onderhoud te doen. Verder bij de koninklijke bibliotheek op zoek geweest naar het krantenartikel waarover in het boek van Rascha Peper geschreven wordt. Ik heb uitgezocht dat de datum vrijdag 1 maart van de begrafenis van de moeder van Victor die van 1996 moet zijn. In 1991 was er ook een vrijdag 1 maart, maar dan kloppen de data in het volgende jaar niet, omdat er een schrikkeljaar is in 1992. Niet gevonden, dat artikel, terwijl het volgens Hans Neervoort echt in de krant heeft gestaan. Moet nog maar eens terug, als ik meer tijd heb en niet 20 minuten na sluitingstijd bij puur toeval nog een medewerker van de bibliotheek tref die me eruit kan laten.

donderdag 19 december 2002
Het begint inmiddels vervelend te worden dat ik mijn agenda kwijt ben. Vanmiddag een afspraak gehad met de advocaat die ons helpt in het bezwaarschrift (en later misschien rechter) tegen het demonstratieverbod op 12 november in Den Haag. Je weet wel, die studentendemonstratie die ik heb meegeholpen te organiseren. Nou blijkt dat de gemeente in een ander geval van een demonstratieverbod er twee jaar en twee maanden over heeft gedaan om te reageren op het bezwaarschrift. Niet te geloven! Zo lang mag het bij ons dus echt niet gaan duren, en onze advocaat gaat de gemeente daar alvast op wijzen... Vanavond was het volle maan. Ik had me voorgenomen om dan op het strand te zijn, maar dat is niet gelukt. Jammer, want een volle maan is prachtig en ik vind het belangrijk om iets meer voeling te houden met de natuur. Ach, je bewust zijn van de volle maan is al heel wat. Ben wel begonnen in het boek 'Onder professoren' van Willem Frederik Hermans, dat ik voor mijn verjaardag heb gekregen.

woensdag 18 december 2002
Vanavond Sorghvliterair gehad. Een klein groepje, maar wel een heel mooi boek! 'Een Spaans hondje' van Rascha Peper is echt een makkelijk leesbaar boek met een enorme hoeveelheid diepte, als je die wilt zoeken. We zijn een heel eind gekomen, denk ik. Jammer dat ik daarvoor het kerstdiner van de Landelijke Studenten Vakbond moest missen...

dinsdag 17 december 2002
Vandaag opgepast op mijn kleine nichtje Zia, bijna 11 maanden oud. Het is al een flinke meid, met een heel positieve levenshouding. Ze is erg opmerkzaam, gaat graag op onderzoek uit en heeft alleen als het strikt noodzakelijk is de neiging te huilen. Anders geeft ze op een andere wijze wel aan dat ze iets niet wil, bijvoorbeeld door resoluut iets met haar handen weg te duwen. Zia moest eerst nog naar het consultatiebureau, en had daarna met twee prikken niet echt een hele plezierige dag. Een beetje koorts, en Amber kwam dus toch maar wat eerder terug dan gepland. Poepluiers verschonen is toch wel iets heel vreemds. Het stinkt net zoals het hoort (je gaat er bijna van kokhalzen), en toch heeft het iets heel moois. Het geeft aan dat het fabriekje van binnen prima functioneert!
's Avonds een debat van Distel in Felix Meritis (Amsterdam). Distel is een nieuw tijdschrift, waarvan het 0-nummer vandaag gepresenteerd werd. Wanneer nieuwe nummers volgen is nog niet duidelijk, maar het onderwerp 'ideale universiteit' is aan mij besteed. Na een zwakke opening van het debat (de lieden achter de tafel waren het op hoofdlijnen wel met elkaar eens), kon het publiek het toch nog interessant maken. Meest interessante opmerking na afloop: 'je hoeft niet orgineel te zijn. Je moet gewoon zeggen wat je zelf vindt.' Een inkopper, maar het is toch zo dat ik me vaak belemmerd voel om dingen te zeggen die ik vanzelfsprekend vind, maar waarvan ik denk dat anderen het ook wel weten. Ten onrechte, want juist dingen die je samen vindt kunnen mensen tot elkaar brengen.

maandag 16 december 2002
Na een debat tussen politieke jongerenorganisaties in Driebergen, ben ik afgereisd naar Utrecht waar Loesje posters ging maken over WTO-GATS. Erg leuk en leerzaam, en er zijn een aantal hele mooie spreuken uit voortgekomen. Die worden nu verwerkt, en zijn binnenkort als Loesjeposter beschikbaar. Blij dat ik erbij was!

zondag 15 december 2002
Vandaag weer zwemmen, erg leuk. Daarna komen we altijd onverwacht langs bij mensen, dit keer Annelies. (Een andere dan de vorige week!). Helaas, ze was niet thuis, ook niet bij haar vriend. Waarschijnlijk in Megastores, wat ze krijgen de 20ste de sleutel van hun eigen huisje. Wij zijn toen naar Delft gegaan, waar we o.a. papieren copy voor Anderwijz bij Jeroen van de lay-out hebben afgeleverd. 's Avond heerlijk gegeten met Bart, Gerard, Sjoerd, Renate en Ismay. Iedereen helpt met koken, en echt heel gezellig gezelschap.

zaterag 14 december 2002
Tsja, na een feest moet er ook opgeruimd worden... Om een uur of zeven was ik thuis, en voor 12 uur moest ik truien, beverpetten en dasriemen hebben gekocht voor de bevers vanavond. Acht nieuwe bevers worden vanavond 'Echte bever'. Dat is een soort inauguratie, maar voor 5- en 6-jarigen is dat natuurlijk een waardeloos woord. Na de inkopen weer opgeruimd voor het feest, en daarna naar de bevers. Een hele leuke opkomst, 's avonds voor de afwisseling, met in het donker met zaklampen een speurtocht lopen. Na afloop soep (vier soorten, waaronder erwtensoep!) voor alle kinderen en hun ouders/opa/oma enz. En dan echte bever worden, met het zetten van een handtekening (met verf een handafdruk maken). De leiding vond het heel leuk, ook de bevers en hun ouders waren vol lof...

vrijdag 13 december 2002
Vandaag vieren Makaria en Herman hun samen 100-jarige bestaan. Er wordt een groot feest georganiseerd op mijn oude school, waar Makaria les geeft en ook oud-leerling is geweest. De hele dag wordt er opgebouwd, en ik weet niet hoe ik moet omschrijven hoe het eruit ziet. Ik heb de Sorghvliet-aula nog nooit zo sfeervol ingericht gezien! Zelfs zonder mensen was het al gezellig, maar er kwamen natuurlijk ook nog eens heel veel mensen. Life werd er gezongen door Annelies en Eva, Leoniek, Sjoerd, Macheld en vele anderen, meestal onder begeleiding van Arjan op de piano. Hans kwam nog even langs om foto's van het weekend Frankrijk af te geven, waar Ismay, Jacomine, Hans en ik waren geweest in de periode dat ik wegens 12november niet heb geschreven. We hebben daar nog een stuk dak vervangen, als verrassing. Dat lukte niet in het eerste weekend, omdat er te weinig dakpannen bleken te zijn. Dus moesten er weer oude dakpannen op, en gingen wij nog eens een weekend terug voor het kopen, vervoeren en leggen van nieuwe dakpannen. Herman en Makaria waren heel blij met onze actie, eigenlijk onverwacht. Het moest toch gebeuren, en was nu wat eerder gebeurd. Leuk, maar niet iets om overdreven enthousiast over te zijn.

donderdag 12 december 2002
Eerst wordt mijn nieuwe wasmachine bezorgd. De oude heeft het begeven, de trommel hing schuin in de kast. Deze geeft nieuwe moed, maar ik heb geen tijd om hem aan te sluiten en zo. De belastingdienst heeft me een wel heel dringende mededeling gedaan gisteren, toen ik op de bank lag: binnen twee dagen betalen, anders... Dus ik vandaag naar het belastingkantoor, betalen enz. Duurt langer dan ik dacht, omdat je bij het belastingkantoor helemaal niet kunt betalen. Daarvoor moet je eerst langs het postkantoor, en dan weer terug om te laten zien dat je betaald hebt. Ach, door 12november heb ik redelijk wat ongeopende post hier liggen, dus het is mijn eigen schuld.
Ondanks dat hebben we vanavond een bijeenkomst gehad met mensen die door willen na 12 november. Er zijn nu mooie plannen, waarover ik hier nog niet teveel zal zeggen...

woensdag 11 december 2002
Tsja, verkouden worden doet iedereen, en met de temperaturen van deze dagen is dat helemaal niet gek. Vandaag heb ik de hele dag gewoon op de bank gelegen. Niets gedaan, af en toe een stukje van een TV-programma gekeken, en verder geprobeerd te slapen. Ik heb het flink te pakken... Hoewel, misschien had ik best wat kunnen doen, maar ik wil zeker fit zijn voor vrijdag...

dinsdag 10 december 2002
Ik heb er lang naar uitgekeken, maar vanmiddag gebeurde het dan toch echt: Amber en mijn 10,5 maanden oude nichtje Zia kwamen aan op Schiphol. Ze wonen met Justin in Eritrea, dus niet bepaald om de hoek. Zia is al een grote meid geworden. Ze kan staan, en trekt zichzelf op aan tafel of broek. Ook kruipt ze al snel het huis rond, zodat je haar echt permanent in de gaten moet houden! Klap eens in je handjes, blij blij blij, op je boze bolletje allebij... (Ze klapt je na in haar handen!) Prachtig, dat een mens zich zo snel ontwikkelt, en dan te bedenken dat een mens straks nog veel meer kan. Het is gek maar waar: Zia geeft mij een rijk gevoel! 's Avonds ben ik met Pauline naar een concert geweest van leerlingen van het Koninklijk Conservatorium. Erg leuk, zeker omdat er ook een stuk werd gespeeld dat werd vergeleken met een stuk dat ik afgelopen vrijdagavond in Delft hoorde. Daar speelde Suzanne mee. Beide stukken waren flink wild, en zeker de moeite waard!

maandag 9 december 2002
Als je zo mijn weblog leest, zie je relatief weinig over Anderwijz. Vandaag was de deadline voor het volgende nummer. Het blijft erg gaaf om bezig te zijn met onderwijskwaliteit. En met mensen die zich daarmee bezig houden. Ik voel me bevoorrecht dat ik zoveel studenten en anderen uit de hoger onderwijswereld mag tegenkomen die met zoveel enthousiasme bezig zijn met hun toekomst en de toekomst van hun omgeving. Prachtig!

zondag 8 december 2002
Na het zwemmen met Gentlemen Only koffie gedronken bij Ilana. Oude Wetering ligt best ver van Den Haag en Wassenaar, maar het was de rit zeker waard. Een vriendin van haar, Bahar (schrijf ik dat goed?), heeft nog gezongen, en ze zijn bezig met een kerstshow organiseren op het Leids stedelijk gymnasium. Veel werk, maar waanzinnig leuk en dat straalden de meiden ook uit. 's Avonds na een heerlijke pizza en een kort maar vreemd bezoek aan Niels, hebben Gerard, Reeser en ik het nog over JMC gehad. Het JMC staat voor Jongeren Musical Collectief, en er zitten veel mensen bij die ik ook ken. Ze hebben 23 december een opvoering, maar dat is sporadisch. Ik vind het zonde dat ze hun ambitie niet wat hoger leggen, en heb dat ook aan Reeser (die in het bestuur zit van JMC) voorgelegd.

zaterdag 7 december 2002
'Vrij spelen' noemen we het wanneer we onze bevers speelmateriaal aanbieden, maar ze eigenlijk vrij laten om ermee te doen wat ze leuk vinden. Ik vind het een belangrijke spelmethode bij scouting, en ik ben blij dat het bij onze groep ook zo goed kan. Vandaag kwam Frederik Scheuremaar langs, een vaste bewoner van Huize Hotsjietonia. Hij had een enorme berg kranten bij zich, en we hebben ons heerlijk uitgeleefd. Nieuwe ideeen van bevers stimuleren, en je krijgt een waanzinnige opkomst met een fotoprikbord, hopen papierproppen, een krantenmodeshow en nog veel meer. Na de bevers had ik ook Etak-opkomst, voor scouts van 24 tot 36 jaar. We hebben panieksurprises gemaakt, in een uur de surprise en het gedicht maken, vervolgens uitpakken en idiote kadootjes krijgen. Een heerlijke avond!

vrijdag 6 december 2002
In de nacht van donderdag op vrijdag nog een leuk feestje gehad bij Tamira in Amsterdam. Tamira is van het platform 12november, waarin ik ook actief ben. Ze was jarig, en gaf op pakjesavond een feestje. Ook Hiske van de LSVb was aanwezig, en we hebben naast gesprekken over kraakpanden, politiek en levensdoelen natuurlijk ook over het onvermijdelijke punt 'onderwijspolitiek' gesproken. Erg inspirerend! In de nachttrein naar huis gelezen in het Sorghvliterairboek 'Een Spaans hondje' van Rascha Peper. 18 December bespreken we dat met een groep leerlingen en oudleerlingen onder leiding van mijn oud-leraar Nederlands Hans Neervoort. Altijd zeer inspirerende gesprekken, en je legt automatisch een hogere prioriteit bij het lezen van een boek. Op zich zou je dat ook zonder moeten doen, maar het helpt toch.

donderdag 5 december 2002
Vandaag een leuk interview met Noortje van der Meij en Linda van Beek gehouden over kiezen. Dat is het thema van het volgende nummer van Anderwijz. Het is wel moeilijk om je als interviewer onwetend voor te doen, terwijl zij en ik allebij beter weten. Maar het is wel een mooi interview geworden, denk ik. Moet nog uitgewerkt worden, maar dat komt... Sinterklaas komt hier vanavond niet langs, dus ik heb alle tijd ;-) Van Utrecht naar Den Haag gezellig met Ismay en Jacomine in de trein gezeten. Zij hebben vanochtend hun eerste lijk gezien bij geneeskunde. Mensen zien er van binnen heel verschillend uit, dat is voor mij duidelijk. Details zul je aan hen moeten vragen.

woensdag 4 december 2002
Als ik hoor dat een afspraak met onze advocaat niet doorgaat, hou ik opeens een heleboel tijd over om dingen te doen die al even moesten gebeuren. In ieder geval ben ik nu weer een paar nieuwe - hele en waterdichte - schoenen rijker, al moet ik ze eerst nog inlopen. O ja, die advocaat. Jullie weten misschien niet dat we met platform 12november ruzie hebben met de gemeente Den Haag over het verbod op 12 november om 15.00 uur op het Plein of het Lange Voorhout met een boel studenten te demonstreren. We gaan dat nu juridisch uitvechten, en daarvoor hebben we mevrouw Van den Brule van advocatenbureau Prinsegracht 53 in de arm genomen. We hebben nu volgende week een afspraak.

dinsdag 3 december 2002
We hadden al eerder voor mijn moeder een ADSL-aansluiting via Versatel geregeld. Nadat we al ruim een jaar bezig zijn geweest met KPN-MXstream. Praat me er niet van. Als iemand hiertegen actie wil ondernemen, dan hoor ik dat graag! De manier waarop KPN die dingen georganiseerd heeft, kan echt niet door de beugel. Ik heb overwogen om daar als interimmanager een korte tijd orde op zaken te gaan stellen, want die organisatie klopt absoluut niet. Als zelfs je eigen personeel dat zegt, als je via ISDN met twee medewerkers van KPN tegelijk belt omdat ze zelf geen contact met elkaar kunnen maken, als je... Maar ja, zie deze weblog maar als een openbare sollicitatie ;-)
Nou ja, via draadloos internet (Airport) kan mijn mama nu ook op de computer, en kan ik met mijn laptop bij haar op de computer. Het was even klooien, maar het geeft wel voldoening als het allemaal werkt!

maandag 2 december 2002
Vanavond met een aantal mensen van platform 12 november vergaderd over de toekomst. Lekker vrij gebrainstormd. Concreet is het resultaat dat we mensen die verder willen uitnodigen om op 12 december om 19.00 uur koffie te drinken en vanaf 19.30 uur plannen te maken voor de toekomst. Er zijn zoveel mensen enthousiast, we willen dat enthousiasme met een paar oude en een aantal nieuwe mensen voortzetten. Er is nog zoveel te bereiken, en er is nog zoveel energie over! Dit soort avonden geeft echt een enorme kick!

zondag 1 december 2002
Zwemmen, verhuizen en eten. Dat is kort de dag samengevat. Maar eigenlijk zijn het drie totaalverhalen die ieder een hele pagina verdienen. Daarom na de vorige weblog waar ik me er wel heel makkelijk vanaf maak nu wat meer info. 's Ochtends zijn we gaan zwemmen met Arjan, Reeser, Gerard en Sjoerd. Met Henk vormen we Gentlemen Only, een zwemgezelschap dat naast zwemmen en discussie in het bubbelbad 's middags ook nog andere activiteiten doet. Sjoerd is vandaag officieel toegetreden. Vooraf hadden een aantal mensen hem behoorlijk zenuwachtig gemaakt. Ik vind dat onzin, en Sjoerd was blij dat ik bij het hele verhaal aanwezig zou zijn. Niets nodig, want we hebben gewoon wat dingen gedaan die we in het verleden ook deden. Bal overslaan in het ondiepe bijvoorbeeld. En na afloop een broodje kroket eten. Henk zit in de VS, dus kon hij er niet bij zijn. Om het toch met z'n allen te vieren, heeft hij een tekst voor Sjoerd geschreven. Die moest hij voorlezen, waarna hij zijn naam op onze GO-bal mocht zetten. Na afloop zijn we bij Annelies en Frederique Vellekoop hazelnoottaart gaan eten. Erg gezellig en lekker! Na dit zwemavontuurtje hebben we Bart Reeser verhuisd. Hij woonde thuis, en gaat nu bij Monique op kamers wonen. Grappig detail is dat zijn ouders dat pas vrijdagmiddag van hem hoorden. Lijkt me vreemd, en ik begrijp het niet. Ik zou zoiets niet voor me kunnen houden. Na een aantal keren heen en weer rijden waren alle spullen over. Een bureau moest met touwen door het raam, wat niet helemaal vanzelfsprekend goed ging. Nu moet Bart 'op kamers' nog echt als thuis gaan zien. Ben benieuwd wanneer dat zo is. Bij het eten - traditioneel Chinees gehaald bij Jasmin's - hebben we in klein committee het Gentlemen Only Nieuwjaarsfeest doorgesproken. De plannen zijn er, nu nog concreet mensen uitnodigen... O, en Arjan dringt er bij mij op aan dit weblog weer eens bij te houden!

zaterdag 30 november 2002
Tsja, wat moet je nu schrijven over een verjaardagsfeestje? Er zijn zoveel indrukken, lastig om daar nu iets uit te kiezen. Zeker omdat ik dit niet meteen erna schrijf, ik loop weer eens dagen achter met mijn weblog. Misschien is het leuker iets te schrijven over de muziek-piet en de pakken-piet die bij de bevers langskwamen. Nou, die kwamen langs.

vrijdag 29 november 2002
Truus, de moeder van Gerard, vierde vanavond dat ze is afgestudeerd in Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Maastricht. Echt ongelooflijk goed, vanuit Den Haag, met een gezin met vier kinderen. Wat moet je veel in je mars hebben als je dat allemaal kunt combineren, en tegelijkertijd altijd opgewekt en sociaal kan zijn. Een prachtig feest. Ik heb veel met Herman gesproken, de man van Makaria. Erg gezellig en leuk om de opa van Gerard weer eens te zien. Wat een levensgenieter!

donderdag 28 november 2002
Vandaag het beleidsplan 2003 van de Landelijke Studenten Vakbond bekeken. Het is ongelooflijk hoeveel zo'n kleine organisatie kan doen. Een moment van trots en verbazing tegelijkertijd. En dat terwijl voor het LSVb-bestuur het beleidsplan altijd gezien wordt als een zinloos papierwerk. Het kan ook een prachtig communicatiemiddel zijn.

woensdag 27 november 2002
Amber, Justin en mijn nichtje Zia komen in december naar Nederland. Zia is nog geen jaar oud, dus we hebben daarvoor wel een kinderzitje in de auto nodig. Vandaag met mijn mama er eentje gekocht. En natuurlijk de keukenkast-sluitingen en kindervriendelijk stopcontactspul. Grappig, vroeger bestonden dat soort dingen gewoon niet. Zouden die kinderen toen vaker problemen hebben, of zou de opvoeding heel anders zijn?

dinsdag 26 november 2002
Hoera, ik heb de eerste echt UNIX-commando's gebruikt om mijn computer voor meerdere sites beschikbaar te kunnen stellen. Bart N. heeft me daarmee natuurlijk geholpen, want zelf ben ik geen computernerd. Vind het leuk om wat met HTML te klooien, maar vraag me niet om alles te begrijpen. Ik ben graag een mac-gebruiker: gebruiksvriendelijkheid staat ook bij mij voorop.

maandag 25 november 2002
Vandaag 30 jaar geworden! Ik vier het pas zaterdag 30 november, maar om 12 uur 's nachts waren Hans, Gerard, Bart Reeser en ik op Schiphol, onderweg naar Amsterdam om daar Hans naar huis te brengen. Erg gezellig en een goed gesprek met Hans in de auto. Amsterdam is leuk, maar Hans en ik hadden best wat verder gewild. Frankrijk of zo ;-) 's Morgens kwam Nathaliette onverwacht langs. Ik had haar al maanden niet gezien, en zij had bij puur toeval mijn verjaardag uitgekozen om te checken of ik er toevallig was. Dat ik jarig was wist ze niet. Met mijn moeder heb ik 's middags planten voor mijn huis uitgezocht, en 's avonds heb ik een heerlijke slasoep en spruitjestaart gemaakt. Experimenteel, maar wel lekker! Met mijn moeder Hans Liberg gekeken (video) en Barend en Van Dorp over Buch. Toen kwamen ook Niels en Gerard nog even langs. Leuk, al dat onverwachte bezoek.

zondag 24 november 2002
Vanavond eerst gezellig gegeten met Hans, Gerard, Sjoerd, Amanda en Ismay, daarna met Hans, Gerard, Bart Reeser, Henri en Ingrid de rest van de avond gepraat. Ik heb het idee dat Ingrid onze grapjes over Eindhoven niet gewaardeerd heeft, en zelfs persoonlijk opgevat. Ik heb daar een rot gevoel over. Ze is de vriendin van Henri, die 1 december een half jaar naar Australi‘ gaat. De kans dat ik Ingrid dus nog eens zie is klein, en haar beeld van ons kan ik dus niet meer beinvloeden. Het klinkt misschien allemaal wat zwaar, maar voor mij is het wel belangrijk. Ik heb onvoldoende doorgehad dat wat voor de een een grapje is, voor de ander vervelend over kan komen. Dat is juist iets waarom ik normaal veel grapjes niet leuk vind, en nu heb ik er zelf aan meegedaan.

oktober en november 2002
Ik heb in deze tijd heel veel energie gestoken in de studentendemonstratie op 12 november. Zie daarvoor ook www.12november.nl. Ook de website hoorde daarbij, en altijd als ik achter de computer zat ben ik daarmee bezig geweest. Vandaar een tijdelijke stop op de weblog.

woensdag 9 oktober 2002
Vanavond met Annelies wat gedronken in de Sien. We hebben het onder andere over fantasie gehad. Hoe mooi het is dat kinderen echt helemaal in een fantasiewereld kunnen leven, dat de scheiding tussen werkelijkheid en fantasie nog niet helemaal helder is. Annelies is helemaal verzot op die periode in haar leven, en geeft fantasie nu minder de kans. Jammer. Een symbolische sleutel ligt een half jaar op haar te wachten...

dinsdag 8 oktober 2002
Mijn moeder mocht vandaag het ziekenhuis alweer uit. Moe, ik ook. Ondertussen gaat het gewone leven door, en verstrijkt een belangrijke deadline. Het wordt behelpen, de komende dagen. Aan de andere kant is dit zo'n moment waarop je nadenkt over de essenties in het leven...

maandag 7 oktober 2002
Gisteren geen weblog, ik bleef bij mijn moeder. Die avond sterft Claus. Mijn medeleven aan familie, vrienden en bekenden. Maar de ophef over zijn dood is wat mij betreft enigzins overdreven. In Parijs wordt de burgemeester neergestoken, maar daarover geen bericht op de Nederlandse televisie nadat de dood van Claus bekend wordt. Tsja, het is natuurlijk wel goed dat onze band met het koninklijk huis door zulke ophef verstevigd wordt. Die band is immers cruciaal in tijden van grote politieke crisis. Maar dit kwam mij toch erg overdreven over, gezien het andere beschikbare nieuws. Mama is vandaag geopereerd. Ze is nog wat sufjes, en er kan nog niet zoveel over de operatie gezegd worden. Met drie ijzerdraadjes is een en ander in de pols weer op z'n plaats gezet. Morgen wordt er een controlefoto gemaakt, dan weten we meer. Wel is mij duidelijk dat het twee dagen wachten met zo'n operatie slecht is. Er waren nu stukjes bot afgebrokkeld, terwijl dat zaterdag op de foto's volgens mij nog niet te zien is. Morgen zien we verder.

zaterdag 5 oktober 2002
Vlak voordat de bevers (scouting 5 tot 7 jaar)beginnen wordt ik mobiel gebeld. Ik heb er een hekel aan, maar hij stond aan omdat ik laat was, en de beverleiding misschien zou bellen. Nee, de beverleiding was het niet, het was mijn moeder. Ze belt omdat ze haar pols gebroken heeft.
Op dat moment verandert de hele dag. Scouting wordt ziekenhuis. Lenneke rijdt mij naar mijn moeder, Tessa valt voor me in bij de bevers. En mijn moeder en ik gaan van rontgenafdeling naar gipskamer, waar overigens eerst op middeleeuwse wijze de gebroken botten uit elkaar getrokken moeten worden.
Nu zit de pols in het gips, en kan ze maandag terug komen. Dan volgt een operatie. Hmm, geloof dat ik enigzins tijdsproblemen ga oplopen de komende tijd...

vrijdag 4 oktober 2002
Sanne is een prachtige meid. Dat oordeel kan ik vanavond geven, omdat ik gezien heb hoeveel mooie mensen op haar verjaardag kwamen. Mijn bedoeling was om kort te gaan, maar uiteindelijk ging is dus om half drie of zo weg. Nog steeds niet bevorderlijk voor mijn ritme, maar ja... Veel tijd met Pieter en Evelien gesproken over onderwijskwaliteit, de LPF, studiemotivatie en inkomen. Leuk!

donderdag 3 oktober 2002
Joeri, je bent niet slim bezig. Terwijl de verkoudheid toeslaat - enkele pakjes zakdoeken per dag - gaat het drukke leven door. Na vijf uur 's nachts gaan slapen is dan niet bevorderlijk voor je gezondheid. Morgen maar niet te vroeg opstaan...

woensdag 2 oktober 2002
Na het eten in de mensa nog koffie en een biertje in het Atrium-cafe. Het is jaren lang de normaalste zaak geweest aan de Universiteit van Amsterdam. Ook voor mij, terwijl ik als Leids student toch in Den Haag woon. Nou, een goed gesprek konden Linda en ik er wel voeren. Bijvoorbeeld over hoe mensen onder grote druk reageren, en of dat een belangrijk onderdeel is van de persoonlijkheid. Omdat die grote druk weinig voorkomt in een mensenleven, kun je na een eerste keer niet concluderen hoe iemand een tweede keer zal reageren. Hij kan immers van die eerste keer leren. Een interessante nieuwe visie, ik heb altijd die 'reactie onder druk' als een belangrijk element gezien.
Een onvermijdelijk onderwerp van gesprek was ook de staat van het Atrium-cafe. Twee grote televisieschermen maakten van wat eens een intellectuele ontmoetingsplaats was een Amerikaanse of Mediterrane kroeg. We maakten er al een opmerking over toen het geluid nog uit stond. Even later ging het geluid aan, harder tijdens de reclame en daarna werd een voetbalwedstrijd getoond. Twee mensen vertrokken toen studenten 'Joden, Joden' begonnen te roepen, nadat ze eerder al verhuisd waren om verder van het lawaai te zijn. Maar ook daar kon je elkaar al bijna niet meer verstaan. Linda suggereerde nog dat het om een sociaal experiment ging. Ik stelde voor om het cafe te verlaten om een enquete te maken, die we dan na afloop aan de supporters konden uitdelen. We zijn wel vertrokken, maar hadden geen ambitie meer, het voetbal had blijkbaar ook bij ons iets uitgespookt.

dinsdag 1 oktober 2002
Vandaag gaat onze nieuwe website www.12november.nl de lucht in. Wij zijn tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs, tegen collegegelddifferentiatie, en tegen het plan om van het hoger onderwijs een handelsproduct te maken. Nu is www.12november.nl nog een redelijk basale site, maar dat zal veranderen. Er zijn genoeg plannen, en ik ben eerste verantwoordelijke voor de site. Binnenkort gaat ook per email een en ander verspreid worden. Ik zou zeggen: hou die site in de gaten!

maandag 30 september 2002
Ooit geprobeerd om bij KPN iets goed geregeld te krijgen? Ik heb nooit klachten gehad, maar nu ben ik al sinds mei 2001 (!) bezig om een telefoonlijn met ADSL te verhuizen. Die van het bedrijfje van mijn moeder. Ze is in augustus verhuisd, en ik wist dat ik ruim van tevoren een verhuizing moest regelen. ADSL heeft immers enige tijd nodig om ergens geactiveerd te worden. Nou, vandaag heb ik het opgegeven. Ik heb Versatel gebeld, en die gaan een nieuwe telefoonlijn aanleggen enkel voor een ADSL-verbinding van Versatel. Over verspilling van middelen gesproken. Maar ja, bij KPN telefonie, KPN MX-stream en Planet Internet (ook een KPN-bedrijf) kunnen ze hun computers niet op elkaar afstemmen. Het gaat werkelijk waar enkel en alleen over een hokje waarin een vinkje moet worden verwijderd. Kosten: zeker 40 uur bellen, soms met twee lijnen tegelijk om de afdelingen via mij te laten communiceren. Probleem dat nu nog resteert: er kan geen ADSL angevraagd worden, omdat KPN mx-stream denkt dat er nog ADSL op deze lijn zit. En omdat Planet Internet weet dat dat niet zo is, kunnen zij niet vragen om het opheffen van deze lijn. Prachtig toch, die techniek. Laten we hopen dat KPN snel regelt dat haar medewerkers op hun eigen computers mogen inbreken;-)

zondag 29 september 2002
Suzanne gaat komend jaar in Berlijn studeren, aan de Humboldt Universiteit. Ik ken haar van de toneelkampen, en vandaag gaf ze haar 'ik-ga-naar-berlijn-feestje'. Ze sprak met enige weerzin over de studiegids waarin alle vakken van de universiteit staan, en dat ze er niet uit kan halen welke colleges ze voor haar hoofdvak en twee bijvakken moet volgen. Er zijn gelukkig hulpgroepen om dat probleem voor haar op te lossen. Zelf vind ik het een waanzinnig goede manier om met studenten om te gaan. Humboldt staat voor een brede vormende opleiding, en daarvoor hoor je ook een breed vakkenpakket aan te bieden. Dat je dus het hele aanbod in een boekje gepresenteerd krijgt, is alleen maar logisch. Studenten kunnen dan met begeleiding zelf bepalen wat voor hun persoonlijke situatie het beste vakkenpakket is. Van verhalen als die van Suzanne krijg ik de kriebels: ik wil zelf daar zijn, proeven aan het academisch klimaat...

zaterdag 28 september 2002
Nog drie weken, en dan organiseren we een Jota-avondspel. Met teams van verschillende scoutinggroepen uit de regio worden via radioverbindingen tussen auto's en een basisstation antwoorden op vragen doogegeven. Die antwoorden worden met auto's in de regio opgezocht. Vorig jaar heeft mijn scoutingspeltak de Etak (24 tot 36 jaar) het avondspel gewonnen, dus dit jaar mogen wij het organiseren. Van de radiotechniek zijn wij bepaald niet, maar het verzinnen van een leuk spel met vragen kunnen we prima. Op de opkomst vanavond met acht etakkers aan de voorbereidingen gewerkt. Het is kort dag, maar het wordt ongetwijfeld een mooi spel. Ik heb er zin in.

vrijdag 27 september 2002
Een reunie kan het tijdelijk openen van een verleden betekenen, het kan ook een levendige ontmoeting zijn van mensen die elkaar te lang niet gezien hebben. De reunie van thaleia is een duidelijk voorbeeld van het laatste. Om 15.00 uur verzamelen de dansers zich al, en we hebben lol tot om 01.00 de dreiging van het alarm ons dwingt om het gebouw te verlaten. Alle workshops geven een presentatie voor ouders, broertjes, zusjes, vriendjes en vriendinnetjes die niet mee geweest zijn. Film, Zang (musical), Dans, Soap en Theatersport komen langs. Voor die voorstelling hebben we met alle deelnemers een pot-luck, waarbij iedereen iets te eten meebrengt. Naderhand een feestje, met de kans om bij te kletsen... Henk is uit Amerika over, omdat zijn zusje Dineke donderdag afstudeerde (met een negen!). Zondag vertrekt hij erg vroeg weer naar LA.

donderdag 26 september 2002
Soms kun je je ernorm ergeren aan de tijd die het kost om iets te regelen. Vandaag was dat juist niet het geval. Ik ging naar de kamer van koophandel voor een uitreksel, en mij werd verzocht om plaats te nemen. Nu weet ik dat je er gratis koffie kan halen als je moet wachten, dus als ervaren kvk-bezoeker ging ik lekker een bakje koffie halen. Tot mijn grote verbazing lag mijn uitreksel al te wachten toen ik het bakje mee naar de wachtruimte had. Echt service! En terwijl je dan blij bent, denk je ook: gek dat je voor het leggen van een juridische relatie nog steeds papier nodig hebt. Alles gebeurt digitaal, miljarden worden digitaal overgeboekt. En als je dan voor een koek en een ei een uitreksel nodig hebt, moet je papier hebben. Aan de andere kant, digitaal is nog steeds erg kwetsbaar. En terwijl je twijfelend op de tram wacht, besluit je dat je gelukkig bent met het papieren verhaal. Dat is toch net iets minder kwetsbaar.

woensdag 25 september 2002
Vandaag voor het eerst een braille-systeem voor een laptop gezien. Machtig mooi, dat dat bestaat. Andor draait linux op zijn computer, natuurlijk ideaal als je tekst-gebaseerd bezig wilt zijn. Hij past zich enorm makkelijk aan. Het is ongelooflijk, het lijkt wel alsof hij helemaal geen handicap heeft. Met Andor ga ik werken aan een eerste versie van de website voor de studentenactie. Leuk!

dinsdag 24 september 2002
Arjan is vandaag jarig, en wordt 26 jaar. Hij doet er alles aan om zijn verjaardag te ontlopen, en heeft al verschillende locaties waar hij zou zijn veranderd. Een borrel in Rotterdam gaat niet door, zijn feestje thuis (aangekondigd door zijn vriendin Elise) gaat niet door, en uiteindelijk zit hij om 23.00 uur in de Sien (stamkroeg). Ik besluit eerst te bellen, voordat ik erheen ga. Makaria, Cyril, Gerard en Bart R. blijken er ook te zijn. Gezellig. We hebben het over thaleia en toneel op Sorghvliet. Let wel: toneel in februari 2004. Lijkt wel of we alles goed structureren!

maandag 23 september 2002
Ik ben bezig met het boek 'Platform' van Michel Houellebecq. Een prachtig boek, ongelooflijk hoe hij persoonlijke belevenissen en maatschappelijke analyses van de hoofdfiguur kan combineren. Hoe hij onderdelen van het menselijk bestaan weet te vergroten, en hoe hij een mensenleven kan omschrijven als een troosteloos bestaan.

zondag 22 september 2002
Vandaag gedanst op Sorghvliet, mijn oude school. We mogen daar oefenen voor een toneelkamp-reunie, aanstaande vrijdag. Het kamp thaleia vond in het begin van de zomervakantie plaats, ik deed mee aan de dansworkshop. Na ruim twee maanden is de dans toch aardig weggezakt, blijkt. Maar we krijgen hem er weer in, en kunnen nog ruim voor de geplande tijd naar huis. Doen we natuurlijk niet, we kletsen nog na en verheugen ons op aanstaande vrijdag.
's Avonds evalueren we in het bestuur het afgelopen kamp. Vergaderingen van Thaleia duren lang, en zijn niet erg productief. Zelf denk ik dat dat komt omdat we - bewust - zoveel verschillende persoonlijkheden binnen het bestuur hebben. Dat levert veel discussie op, maar ook een grote diversiteit aan inzichten en kwaliteiten. Op kamp is dat heerlijk, voor een bestuursvergadering niet altijd. Ismay, onze nieuwe aanwinst in het bestuur, heeft vandaag een vuurdoop gehad. Ben benieuwd hoe het haar bevalt.

zaterdag 21 september 2002
Net terug uit Weert, bij Eindhoven, waar we biergebrouwen hebben op de PiToMa. De Pitoma is een weekend voor stammen/pivo's van scouting, jongeren vanaf 18 jaar. Naast twee grote feesten op vrijdag en zaterag zijn er zaterdag overdag allemaal activiteiten die je kunt doen. Dat varieert van bingo tot een vlucht in een vierpersoonsvliegtuig over het terrein. Wij (Cor, Marco, Sander en ik) organiseerden de activiteit bierbrouwen.
In eerste instantie hadden we bedacht dat we deelnemers hun eigen pannetje bier zouden laten brouwen. Maar dat kost een hele dag, en dat zou betekenen dat je aan geen van de andere activiteiten mee kan doen. Een prima oplossing was dat wij gingen brouwen, maar dat iedereen die daar zin in had kon helpen. Ondertussen konden we uitleggen wat we deden en waarom. Erg leuk, veel ge•nteresseerde mensen. Niet zo gek natuurlijk, want wie wil er nou niet over bierbrouwen praten? Ik schrijf er hier ook over.

vrijdag 20 september 2002
Sanne komt langs om mijn laptop te lenen. Ook afgelopen zomer was er op theaterkamp thaleia onder andere een filmworkshop. Feija en Sanne regelden die, en er zijn mooie opnamen van gemaakt. Naast de filmworkshop waarvoor je kon kiezen hadden we ook een soap. Die moet nog gemonteerd worden, en Sanne gaat daarmee aan de slag dit weekend. Komende vrijdag moet die natuurlijk op de reunie getoond kunnen worden. Ik ben benieuwd naar het resultaat!

donderdag 19 september 2002
Het is mooi dat er mensen zijn die zich willen inzetten voor een algemeen belang. Vanavond vergaderden we met een man of tien over het overheidsbeleid op het gebied van hoger onderwijs. Slecht dus, terwijl nog niet eens alle plannen bekend zijn. Studietax kan positief zijn, daar ben ik voor. Maar onder Nijs zou het wel eens zo kunnen zijn dat zelfs dat plan negatief kan uitpakken. We hebben een manifest geschreven, dat we morgen nog gaan verbeteren. Maandag bepalen we wat er er verder mee gaan doen, maar in ieder geval willen we aandacht voor de problemen rond de onderwijsbegroting.
Zelf heb ik voorgesteld dat we een soort wedstijdje houden tussen verschillende studentengroepen, wie de meeste mediaaandacht voor het hoger onderwijs kan krijgen. We houden de score bij op een website, en studentengroepen sturen de geoogste media-berichten op als bewijs. Lijkt me ludiek, en een leuke extra motivatie om te werken aan bekendheid van wat er op het hoger onderwijs afkomt.

woensdag 18 september 2002
Vanavond 'gesiend' (in onze stamkroeg de Sien) met Arjan (www.arjanvanaalst.nl) en Gerard. Dat levert altijd mooie gesprekken op. Vandaag hebben we het gehad over waarden en normen, en of er een laatste oordeel is. Arjan lijkt dat laatste oordeel te zien als een externe factor, terwijl ik het eerder zie als een gewetenskwestie waarbij je je niet prettig voelt als je je geweten niet volgt. In ieder geval zijn we het erover eens dat het zwaarder weegt als je je realiseert dat je anders zou moeten handelen, dan wanneer je je dat niet realiseert. Gerard houdt zich bij dat soort discussies over het algemeen afzijdig, en ook vandaag heeft hij zich hierin minimaal bemoeid.
De volgende discussie over de Verenigde Staten en Irak was heftiger, tenminste ik werd er zelf feller van. Arjan vond dat De Hoop Scheffer een goed beleid voerde door te zeggen dat de weg van de VN bewandeld zou moeten worden, en dat geweld het laatste redmiddel is. Ik probeerde hem ervan te overtuigen dat de sterksten de zwaarste lasten moeten dragen, het meest moeten incasseren en het minst gebruik moeten maken van hun macht om zichzelf te bevoordelen. Ik ben van mening dat Amerika de sterkste onder de landen is, en dat zij haar macht op dit moment voornamelijk voor haar eigen doelstellingen gebruikt. Denk maar aan de keuze van Bush op beleidsterreinen als milieu, strafhof en armoede. Ernstig dus, want wanneer de sterksten in de gelegenheid worden gebracht hun kracht ten gunste van zichzelf te gebruiken, ontstaan dictaturen. Amerika onder Bush mag Irak niet aanvallen. Een internationale aanval op Irak vind ik prima te verdedigen, maar die moet dan tenminste door die internationale gemeenschap volmondig gewenst en uitgevoerd worden. En als je Irak wilt aanpakken, laat dan eerst zien dat je ook situaties wilt aanpakken waarin geld helemaal geen rol speelt. Juist het sterkste jongentje van de klas moet je temperen in zijn woede, en je moet hem, ook als vriend, een klap in het gezicht durven geven wanneer hij zijn macht niet in het gemeenschappelijk belang gebruikt of wil gebruiken.
Een De Hoop Scheffer die die klap niet durft te geven kan van mij op weinig waardering rekenen. Terwijl hij in de positie is om een verbaal harde klap te geven, zonder dat daarbij doden vallen. De tik in het gezicht die werd gegeven op 11 september vorig jaar was ongekend en ongehoord, maar is mede het gevolg van het feit dat bondgenoten liever met het sterkste jongentje meespelen, dan dat zij hem als vrienden vertellen waar het op staat. Laten we ervan leren.
Onderweg naar huis hebben Gerard en ik het nog over de verdeling van de bezuinigingen in Nederland onder sterken en zwakken gehad. Ik zei dat ik vond dat de sterkste schouders ook hier de lasten moeten dragen. Zij hebben immers vooral op grote voet geleefd. Gerard maakte de opmerking dat je ook kan zeggen dat de zwakkeren een luxepositie hadden die bij minder welvaart niet meer op te brengen is. We vonden elkaar in het feit dat het probleem erin ligt dat teveel mensen in WAO of bijstand zitten die nog wel degelijk werk kunnen doen. Het begrip 'passende arbeid' moet verdwijnen en de overheid moet goedkope eenvoudige banen voor iedereen die nog wel een nieuwe functie aankan. Zo heb je productiviteit zonder meerkosten.

dinsdag 17 september 2002
Ik heb net een eerste blog-bijdrage van Beernd op de website van de Universiteit Vrij van Nut gezien www.uvvn.nl. De UVvN is een prachtige groep studenten met basis Utrecht die zich enkele weekenden per jaar met door hen uitgenodigde docenten verdiepten in een onderwerp. Syllabus vooraf lezen, vaak een voorbereidende opdracht doen, en dan een weekend colleges en discussies. Niet voor punten of zo, gewoon omdat het leuk is. Inmiddels ligt de organisatie op zijn gat, het bleek moeilijk om voor elk weekend 16 belangstellende studenten te trekken, en daarom hield de subsidie van de universiteit op. Ik vind het nog steeds onbegrijpelijk dat zo'n organisatie kon verdwijnen. Het was eigenlijk de enige plek waar ik het idee had dat "hoger onderwijs behoort tot de categorie lekker eten, sex en vakantie op een tropisch eiland", zoals Rob de Klerk en Bert de Reuver betogen in het meest recente exemplaar van het tijdschrift Anderwijz dat we uitgeven.
Gelukkig hou je aan zo'n organisatie ten minste mooie herinneringen en contacten met interessante mensen over. En zo kwam het dat ik van Beernd een emailtje kreeg over het initiatief op de website van UVvN. Het leek me een goed idee, en ik ben dan ook maar meteen mijn eigen weblog begonnen. Ik hoop je hier vaker te zien.