het nieuws

Krakers op a-locatie bij zeilrace

Nieuw ultimatum: krakersbolwerk De Vloek moet uiterlijk 1 juli plaatsmaken. Als de bewoners niet vrijwillig vertrekken, volgt ontruiming. Vooral de HSP zit met de kwestie in zijn maag.

Vrijplaats De Vloek aan de Hellingweg in Scheveningen.

Vrijplaats De Vloek aan de Hellingweg in Scheveningen. © archieffoto AD

Al twee keer werd de deadline uitgesteld, maar ditmaal is het definitief: vrijplaats De Vloek moet over ruim een maand weg zijn uit Scheveningen haven.

De voormalige krakers en sympathisanten van de broedplaats hebben tot woensdag de tijd om op het nieuwe ultimatum van de gemeente te reageren. Als ze weigeren te wijken, stapt Den Haag woensdag naar de rechter voor gedwongen ontruiming.

De Vloek-bewoners zijn nog in overleg over een reactie. Die volgt vandaag. Nu de deadline van de gemeente op 1 juli ligt, zitten de oud-krakers nog wel eerste rang bij de prestigieuze Volvo Ocean Race die 18, 19 en 20 juni een pitsstop maakt in de haven.

Het stadsbestuur kauwde ruim een week op de reactie die gisteren naar De Vloek ging. Ontwikkelaar Malherbe liet vorige week dinsdag weten zijn financiering rond te hebben en met de bouw van het zeilcentrum aan de Hellingweg te willen beginnen.

Gevoelig
Het dossier ligt politiek gevoelig, vooral bij de Haagse Stadspartij (HSP). Die heeft nauwe banden met de broedplaats. Wethouder Joris Wijsmuller maakte ooit eigenhandig de bar in het café. Maar ook andere fracties willen zeker weten dat er gebouwd gaat worden, omdat anders leegstand of braakliggend terrein in de haven dreigt.

De gemeente en Malherbe hebben daarom een aanvullende afspraak gemaakt, die de ontwikkelaar verplicht om meteen met de bouw te beginnen als de grond bouwrijp is. ,,Dat neemt een hoop zorgen weg,” meldt HSP-fractieleider Peter Bos. Zijn kritische fractiegenoot Joeri Oudshoorn denkt er hetzelfde over, stelt Bos: ,,Ik verwacht niet veel gedoe.”

Vandaag vergadert de Haagse gemeenteraad over de kwestie.

 

Artikel: Algemeen Dagblad, Niels Klaassen  Laatste update: 04-03-16, 13:04. Foto: Archief AD

https://www.ad.nl/den-haag/krakers-op-a-locatie-bij-zeilrace~af0550d2/

Deel dit artikel en help Joeri aan voorkeursstemmen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *